Vandaag vieren we de 95e verjaardag van mijn oma. Ze loopt, weliswaar met een stok, rijdt auto en heeft de mooiste praatjes. Ik ben gek op mijn oma en vindt het nog altijd een feest om naar haar toe te gaan. Ze zeggen weleens dat mensen, naarmate ze ouder worden, eigenlijk weer kind worden.
Waar kinderen in buggy’s zitten, zitten ouderen vaker in een rolstoel. Kinderen lijken vaak niet goed te horen, bij ouderen moet je ook steeds harder praten. En helaas is het een feit dat hoe ouder je wordt, hoe afhankelijk je wordt van mensen die je moeten helpen.
Maar waarin ze ook meer op kinderen gaan lijken, en dat vind ik een heel mooi punt, is dat ze veel meer kunnen genieten van de kleine dingen. Ze leven zo in het moment, daar kan ik als dertiger nog heel veel van leren.

Neem dus als voorbeeld mijn eigen oma. Afgelopen zomer belde ik haar op zondagmiddag op om te zeggen dat we die zondag daarop graag met haar naar de dierentuin wilden. Alleen al door dat telefoontje en die belofte knapte ze op, want dan had ze weer iets om zich op te verheugen (ja, verheugen doet leven…)
Ik heb haar die week nog drie keer aan de telefoon gehad. 1 keer belde ze om voor de zekerheid nog de datum en het afgesproken tijdstip te dubbel checken en 2 keer enkel om te zeggen hoeveel zin ze had om met ons naar de dierentuin te gaan.
Die dag in de dierentuin was een groot feest. Ze keek haar ogen uit (zie de foto…!) en ze genoot van alles. Het was de dag van haar leven, zo zei ze. Nu hoop ik dat dat niet helemaal waar is… maar toch!

Toen ik een week later op de koffie kwam, zag ik haar kalender. Rood omcirkeld was de dag dat wij haar meenamen naar de dierentuin. Die week daarvoor stond bij elke dag klein in de bovenhoek ‘nog 6 nachtjes’,  ‘nog 5 nachtjes’, ‘nog 4 nachtjes’… Mijn oma had haar eigen aftelkalender gemaakt!
Een volgende keer krijgt ze die van mij, want zelfs dingen die voor ons klein lijken, kunnen voor anderen heel groot zijn.

Lieve oma, dank je wel voor alle mooie lessen die je mij leert en inzichten die je me geeft!

Fleur(tje)